Rondjes zijn geliefd

Hoe komt het toch dat wij als mensen een ingewortelde afkeer hebben om wandelend of fietsend dezelfde weg terug te nemen?
Wandelaars gaan “een blokje om” of maken een “ommetje”, fietsers fietsen het liefst een “rondje” of een grotere ronde. Alleen als het niet anders kan vermijden we het om halverwege dezelfde route terug te volgen.

Zou het te maken kunnen hebben met één van onze oerinstincten toe we nog jagers-verzamelaars waren? Via de jacht en het verzamelen van allerlei plantaardige eetwaar voorzagen we in onze eetbehoefte.
Als de omgeving leeg gejaagd, gestroopt of geplukt was, trokken we als nomaden verder naar nog onontgonnen gebieden.
Deze trekkende stammen maakten ook een rondtrekkende beweging, want als je dezelfde weg terug zou nemen kwam je weer in uitgeput gebied terecht.

Ik heb mijn idee wel eens voorgelegd aan een wetenschapper, die zich met menselijk gedrag bezig hield. Hij zag er wel wat in en verwees het in iedere geval niet naar het rijk der fabelen. Hoe het ook zij, wij houden van rondtochten en rondritten.
Dientengevolge moet je in Zuid-Limburg altijd wel ergens op en neer als je een rondje wil wandelen of fietsen. We hebben hier immers een plateau met vele uitgesleten rivier- en beekdalen.

Toen de Provincie de Fietsersbond vroeg om eens te onderzoeken of je in Zuid-Limburg ook vlak kunt fietsen, kwamen we tot een bevestigende conclusie, mits de fietser bereid is halverwege om te keren en via dezelfde route, lees rivier- of beekdal, zijn weg terug te kiezen. Als je over die “aangeboren” afkeer heen stapt is er eigenlijk weinig op tegen.
De uitzichten op de terugweg zijn heel anders dan op de heenweg, daardoor komt het landschap je minder bekend voor dan je zou denken. Ook het licht en de wind kunnen heel anders zijn, kortom als je het niet zou weten zou je misschien niet eens in de gaten hebben dat je dezelfde weg terug neemt. Probeer het maar eens uit.

Als gevolg van het hierboven vermelde onderzoek heb ik een aantal vlakke fietsroutes verzameld in rubriek G. op mijn webpagina: www.raymondoostwegel.nl/fietsroutesRO.htm

Een volgende keer zal ik aandacht besteden aan het fenomeen dat we ook nog een voorkeur voor de richting van die rondjes hebben (te voet, op de fiets, op de schaats, te paard, etc.).

Dus: blijf fietsen, in de rondte of heen en weer…!

Raymond Oostwegel
Oktober 2012