Een molenroute in Zuid-Limburg (fietsroute van ca. 38 km)

 

Als je in het heuvelachtige Zuid-Limburg een beetje vlak wil fietsen, moet je in de rivierdalen blijven. Als je daarvoor dan een fietsroute wil ontwerpen met een bepaald thema kom je al gauw op (water)molens. Met dat idee heb ik een route ontworpen die langs watermolens aan de Geul en aan de Gulp voert.

Voor het beschrijven van een fietsroute is het erg handig gebruik te maken van het Zuid-Limburgse fietsknooppuntensysteem. Je hoeft dan niet alle richtingveranderingen nauwkeurig te omschrijven, wat meestal tot lange routebeschrijvingen leidt. Nu volstaat het de volgorde van de verschillende knooppunten duidelijk aan te geven. De fietser hoeft daardoor een stuk minder te lezen en kan dan wat meer oog hebben voor de specifieke eigenschappen die elke molen weer anders maken.

 

Vaak laat ik een fietsroute starten bij een knooppunt waarbij een gratis parkeerplaats ligt voor mensen die met auto en fiets van ver komen. Vaak is dat knooppunt 5, laat dat nou net liggen bij de Torenmolen van Gronsveld, één van de twee windmolens langs de route (zie foto), dus een toepasselijk vertrekpunt voor deze Molenroute.

 

               

 

De route loopt eerst door het Maasdal ten Oosten van Maastricht en komt dan bij de Oliemolen in het Geuldal. Via de bekende Geulhemermolen in Geulhem voert de route verder langs twee molens in het hartje van Valkenburg (de Fransche Molen en de Molen van Schijns). Bij kasteel Schaloen ligt de Sjaloensmeule en in Wijlre passeren we de prachtig gelegen Molen van Otten.

In Gulpen ligt de Neubourgermolen met het grootste middenslagwaterrad van Nederland. Vanwege de huidige horecafunctie wordt deze molen ook wel de “Pannenkoekenmolen” genoemd. Hier keren we om en via de enige klim van betekenis klimmen we door de Ingber Gracht het Gulpdal uit en zo bereiken we het plateau van Margraten. Een mooi fietspad voert ons daarna langs het bekende hamsterreservaat bij Sibbe en even verder langs de tweede windmolen van deze route de Van Tienhovenmolen. Vlak langs de bekende groeve van ’t Rooth dalen we weer af en bereiken via Cadier en Keer weer de Torenmolen van Gronsveld, het begin- en eindpunt van deze fietsroute.

 

Klik voor een uitgebreide routebeschrijving met nog wat extra informatie over de verschillende molens hier , wilt U ook de GPS-track van deze route downloaden, klik dan hier.

 

Wilt U meer uitleg over het Fietsknooppuntensysteem, kijk dan in het weblogarchief van juni 2008 onder de titel: “Het Knooppuntensysteem”.

 

 

Raymond Oostwegel, augustus 2009