Fietssites

 

Tot enkele jaren geleden had je eigenlijk maar één soort websites voor fietsers: sites met fietsroutes voor racefietsers, mountainbikers of recreanten. De ene meer gespecialiseerd dan de andere.

Eén van die eersten was fietsen.123.nl en voor racefietsers uit de omgeving van Maastricht: wielrennenmaastricht.nl en ook mijn eigen site is zo’n ouderwetse (en ook al vanaf 2003 in de lucht, zij het tot 2007 onder een andere domeinnaam).

 

De volgende fase was er een van sites waarop je je eigen fietsroute kon uitstippelen, de fietsrouteplanners, o.a. van de Fietsersbond als een van de eersten, maar ook de ANWB, Falk en zelfs Google Maps hebben een fietsrouteplanner.

 

Als nieuw fenomeen zijn daar nu de interactieve websites bijgekomen.

Dat zijn sites waarop je je eigen gereden fietsroutes kunt plaatsen, zodat anderen die ook kunnen rijden. De bekendste is de (wereldwijde) site Routeyou. Deze heeft ook een geavanceerde routeplanner, waarvan ik ook al een paar keer dankbaar gebruik heb kunnen maken.

Strava is ook een site waarop je eigen gereden routes of onderdelen daarvan kunt plaatsen. Maar daarop kun je ook zien wat de prestaties van anderen op dat traject (“segment”) waren. Heel veel beklimmingen vormen zo’n segment.

Door het zo ontstane competitie-element is Strava nu razend populair bij racefietsers en hardlopers. Doordat op die site de deelnemers (waaronder ook profs en amateurwielrenners) met naam en toenaam genoemd staan, ontstaat er een soort Internet-fietsclub, oftwel een online “fietscommunity”.

 

Zo zie je ook hier weer dat in een tijd waarin reële clubs het moeilijk hebben om aan leden en vooral bestuursleden te komen Internet dit gat opvult met virtuele fietsclubs.

Niet gevestigd in een dorp of stad maar als “vestigingsplaats” de hele wereld, namelijk het “WorldWideWeb”.

Toch kan zo’n fietscommunity ook wat meer streekgebonden zijn en bijvoorbeeld alleen beperkt blijven tot het taalgebied van de betreffende site.

Ook in deze omgeving is recent zo’n initiatief opgestart en wel door Raymond Bremen. Op zijn site www.wecycle.cc staan al heel wat fietsroutes, maar het is ook mogelijk dat mensen uit eenzelfde omgeving met elkaar kunnen afspreken om samen grote of kleine fietstochten te maken. Ideaal voor fietsers die gelijkgestemd gezelschap zoeken, lijkt mij.

Je hoort wel eens zeggen: “door het Internet is de wereld een dorp geworden”, maar bij fietserssites kan het omgekeerde ook het geval zijn. Want: Raymond Bremen en ondergetekende wonen toevallig beiden in een dorp.

 

Hoe het ook zij: het Internet heeft de fietsmogelijkheden enorm doen toenemen en daarmee ook het plezier in het fietsen voor heel veel mensen en niet te vergeten het gemak van de GPS-apparaatjes, waarmee je talloze fiets- en wandelroutes kunt volgen zonder steeds op een kaart te moeten kijken.

En dat is het uiteindelijke doel van al die fietssites: de mensen op de fiets laten genieten van het fietsen en de omgeving.

Blijf dus vooral fietsen en genieten (met of zonder Internet)!

 

Raymond Oostwegel

Juli 2017