Orchideeëntuin Gerendal bestaat 50 jaar.

 

Vorige week woensdag was ik weer eens in de prachtige orchideeëntuin van het Gerendal. Dit Gerendal is een van de mooiste droogdalen van Nederland. Tussen Ingber en de Geul heeft vroeger een beek een diep dal uitgesleten. Het is aan het einde zo diep dat het niet alleen de bovengelegen grindlagen maar ook de eronder gelegen mergellagen heeft doorsneden. Daardoor zijn de unieke kalkgraslanden ontstaan, het ideale biotoop voor orchideeën.

Omdat de mens de natuur hier een handje geholpen heeft, is er nu een ware rijkdom aan soorten te bewonderen. Die hulp bestond in het stoppen met intensieve begrazing, waardoor de bodem bij gebrek aan meststoffen steeds schraler werd en zo’n bodem hebben orchideeën nodig. Ook heeft men de grond hier en daar omgewoeld om het kalkgehalte wat te verhogen, vlak eronder zit immers mergel. En om er 50 jaar geleden een “natuurlijke” tuin met veel soorten van te maken heeft men geschikte grond op de hellingen verspreid. Grond die niet alleen orchideeënzaad bevatte maar ook de speciale schimmel waarmee de orchideeën in symbiose leven. Want elders uitgraven en verplanten had geen zin, daar was men al lang achter gekomen.

Aanvankelijk leidde dit tot een explosie van soorten (tot 22 toe), waarvan er nu nog een 12-tal over zijn, die hier nu dus wel min of meer natuurlijk voorkomen.

 

                        

 

Omdat de orchideeëntuin van het Gerendal dit jaar 50 jaar bestaat, is de openingstijd uitgebreid tot en met de maand juli. Maar wacht niet te lang met een bezoekje: nu bloeien de meeste soorten en dan is deze unieke kalkgrashelling op z’n mooist.

De tuin is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis (mits men het gastenboek invult). De ingang van het Gerendal ligt aan de zuidzijde van de weg tussen Oud-Valkenburg en Schin op Geul. U kunt tot aan de orchideeëntuin fietsen op een verharde weg, de auto moet U op een parkeerplaats rechts aan het begin van deze verharde weg achterlaten en ca. 20 min. te voet verder gaan. Dat kan via de verharde weg, maar het pad links langs de bosrand is veel mooier.

 

 

Meer informatie over de Orchideeëntuin vindt U hier.

 

Geniet niet alleen van de vele soorten orchideeën maar ook van de prachtige uitzichten die deze “tuin” U bieden.

 

 

Raymond Oostwegel, juni 2008